MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.

Cerrar este mensaje












Agenda

 

 

El tresor de Sant Joan d'Alacant

 

 

 

Des del dia 5 de febrer podem visitar en el hall del MARQ una exposició temporal que mostra un dels conjunts de monedes més interessants de la província d’Alacant: el tresor de Sant Joan d’Alacant, amagat l’any 1823 i que és, fins el moment, la troballa de monedes d’època contemporània més important de la província.

 

 

 

Vista de l’horta d’Alacant segons Cavanilles.

 

Un tresor monetari és una acumulació de riquesa formada amb monedes que s’amagà en un context d’inestabilitat política, militar o econòmica, amb la intenció de recuperar-la posteriorment. Quan cap persona pogué recuperar aquesta fortuna, el dipòsit de riquesa esdevingué tresor que romangué ocult molts anys i, fins i tot, segles després.

 

 

 

Planta de Sant Joan d’Alacant de l’any 1741 (Arxiu Municipal d’Alacant).

 

 

El tresor de Sant Joan d’Alacant, format per 501 monedes d’or i plata, fou descobert casualment el dia 13 d’abril de l’any 1963 en una casa de Sant Joan d’Alacant quan s’hi estaven realitzant treballs de reforma. Gràcies a l’actuació exemplar dels descobridors, aquest tresor ha arribat íntegrament fins a nosaltres i part d’ell es pot veure habitualment exposat en la sala de l’Edat Moderna i Contemporània del MARQ, museu on fou dipositat el tresor l’any 1963 i on roman custodiat per ordre ministerial de l’any 1967.

 

 

 

 

Signatura d’Antonio Quereda (Arxiu Històric Provincial d’Alacant).

 

 

 

En aquesta exposició, la història del tresor, del seu propietari, del context numismàtic i de les circumstàncies històriques que expliquen que fóra amagat, estan expressades de manera didàctica mitjançant recursos audiovisuals, un plafó de sala i una revista editada expressament per a aquesta exposició i amb textos en valencià, castellà i anglès.

 

 

 

 

Valors del tresor de Sant Joan d’Alacant. 1: Huit escuts. 2: Quatre escuts. 3: Dos escuts. 4: Un escut. 5: Mig escut. 6: Ral de 8. 7: Ral de 4. 8: Ral de 2. 9: Ral d’un. 10: Mig ral. 11: Vint rals. 12: Deu rals. 13: Pesseta.

 

 

Descarregat el fullet

 

 

 

 

 

 

Localización | Horarios | Tarifas | Mapa web | Política de privacidad

 

SEDE ELECTRÓNICA | info@marqalicante.com | Tlf.: 965 149 000

síguenos en facebook síguenos en twitter Canal Vimeo del MARQ la tienda del MARQ reservas escolares  

Página diseñada y realizada por
CREHAZ COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍ