MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.

Cerrar este mensaje












Museo

 

Museu  |  Localització   |  Horaris   |  Tarifes   |  serveis  |  Col·leccions   |  Compra d'entrades

 

 

CATÀLEG

  GERRA AMB DECORACIÓ
         ESTIL ELX-ARCHENA  

Tossal de la Cala (Finestrat).

Ceràmica
h: 39 cm; a: 46 cm; e: 30 cm
Ibèric
Segles II-I aC

 

Part d'un vas ceràmic de grans dimensions el perfil complet del qual es pot reconstruir a partir del nombre d’anses i de la seua disposició asimètrica. Aquesta disposició assenyala que el vas portaria tres anses, de les quals només en conserva dues, i correspon, per tant, a un vas ben documentat en el repertori vascular de la fase ibèrica tardana, conegut com a gerra pithoide. Es tracta d'un gran vas contenidor tancat, base còncava, cos globular, coll i llavi motlurat; les anses, de triple cinta i implantació vertical, es disposen a la meitat superior. Es desconeix la funció exacta d'aquest tipus de vasos. Presenta una decoració pintada monocroma de temàtica figurada que ocuparia la totalitat del vas, coneguda com estil Elx-Archena o estil simbòlic.
La composició pictòrica és la característica de l'estil Elx-Archena. D'un costat, tenim el fris principal i més ample ocupant la part noble del vas, la meitat superior, on les anses actuen com a divisors de les escenes a manera de tríglifs; en aquest fris es desenvolupen les escenes de contingut més important. D'un altre, els frisos secundaris, situats a la meitat inferior, per als quals es trien temes vegetals i/o geomètrics. Tots els frisos s'emmarquen mitjançant filets i bandes més amples. Altra característica és l'horror vacui, és a dir, la inexistència d'espais buits sense decorar.
El fris principal estaria compost per tres escenes. En l'única conservada sencera s'ha triat el motiu molt característic de l'au amb les ales esplaiades. Entre el cap de l'au i l'ala esquerra, una roseta alada símbol de la gran deessa. De l'escena de l'esquerra només es conserva part del cap d'un animal la disposició del qual, trets i mides indiquen una pròtoma de carnisser amb el cap girat cap a arrere. En l'escena de la dreta es distingeixen dos animals a la carrera: el superior, un carnisser, i un cérvol l'inferior; sobre el carnisser es conserva part d'un ala que ha de correspondre a una pròtoma d'au disposat sobre el llom de l'animal; l'espai inferior està ocupat per dos petites aus d'ales esteses i altre carnisser aguaitant-ne una. Els espais buits dels tres quadres s'han emplenat amb el mateix motiu vegetal repetit: un brot reticulat de flor o de fulla que naix d'una espiral. Una banda de gruixuts traços verticals separa el cos del coll, on es disposa altre fris de pròtomes d'au amb les ales esteses.
CS: 5715
NORDSTRÖM, S., 1973.
RAMOS FOLQUÉS, A., 1990.
SALA SELLÉS, F., 1992.


te puede interesar te puede interesar

 

 

 

VEURE TAMBÉ

Salas   

 Col·lecció MARQ











 

 

 

 


  

 


 

 

 

 

 

 


 

 

Localización | Horarios | Tarifas | Mapa web | Política de privacidad

 

SEDE ELECTRÓNICA | info@marqalicante.com | Tlf.: 965 149 000

síguenos en facebook síguenos en twitter Canal Vimeo del MARQ la tienda del MARQ reservas escolares  

Página diseñada y realizada por
CREHAZ COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍ