MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.

Cerrar este mensaje












agenda

 

 

 

El secret del fang. Un càntir neolític de la Cova d' en Pardo de Planes

 

 

11 de desembre de 2008

L'espai expositiu instal·lat al vestíbul del MARQ, acull un recipient ceràmic trobat el 2004 la Cova d’en Pardo de Planes. Aquesta cavitat s'obri a uns 640 m sobre el nivell del mar en el vessant meridional de la Serra de l'Albureca. La seua entrada és de forma triangular i estreta. La Cova d’en Pardo és una cavitat càrstica de dimensions mitjanes. Una estalactita de bones dimensions divideix el seu interior en dos espais o “sales”. Les excavacions del MARQ s'han desenvolupat a la Cova entre 1993 i 2007, i s’hi centren els treballs a la sala dreta, i al seu fons es va descobrir aquesta peça .

 

L'excavació en la cova ha permés distingir diferents nivells arqueològics. El del vas amforal de la Cova d’en Pardo és el VI. Aquest nivell o pis d'ocupació està caracteritzat per un sediment de color terrós que conté poques pedres. Com el que té per sobre (nivell V) integra un munt de fragments menuts de ceràmiques amb un tractament de pentinat en les superfícies i altres elements com a restes de fauna, útils en sílex o penjolls de petxina perforats testimonien l'ús de la cavitat per part de ramaders prehistòrics. Una datació de carboni 14 d'un os bòvid i una altra d'un os humà donen al nivell VI 6600 anys d'antiguitat.

 

Aqueixa és la cronologia d'aquest recipient. Es tracta llavors d'una producció d'una fase mitjana del neolític que, de manera sorprenent, ens arriba amb un estat de conservació excel·lent. Ha sigut sotmés a un procés d'investigació rigorós en què han participat diferents especialistes. Es tracta d'un càntir amb una forma que recorda les àmfores. S'usava soterrat i on només sobreeixia el coll. Té una capacitat de 25,9 litres. Es vincula a l'ús que els ramaders neolítics farien de la cavitat, i devia haver servit per a aprofitar l'aigua resultant del goteig de l'interior de la cova, o per a contindre llet que es devia consumir-se fermentada.

 

 

En la Comunitat Valenciana es coneixen diferents vasos semblants, quasi tots localitzats en la província d'Alacant. Del càntir de la Cova d’en Pardo es va servir el grup de ramaders que entre la primavera i l'estiu, potser, utilitzaven la cova com a cleda, dins d'una pràctica pecuària transhumant ben constatada en el V mil·lenni a.C. En abandonar la cova van deixar el vas soterrat i cobert amb la intenció de tornar-lo a aprofitar en la següent temporada. Els que van tornar a utilitzar la cavitat amb els mateixos fins no el van trobar, de manera que el vas ha romàs soterrat i incòlume durant 6 mil·lennis.

 

 

 

Localización | Horarios | Tarifas | Mapa web | Política de privacidad

 

SEDE ELECTRÓNICA | info@marqalicante.com | Tlf.: 965 149 000

síguenos en facebook síguenos en twitter Canal Vimeo del MARQ la tienda del MARQ reservas escolares  

Página diseñada y realizada por
CREHAZ COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍ