MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.

Cerrar este mensaje












Yacimientos

 

jaciments  |  Monuments  |  Localització   |  Horaris

 

 

Santuari de Pla de Petracos

 

 

 

El Santuari del Pla de Petracos, situat al terme municipal de Castell de Castells, constitueix un dels més destacats exemples a tota Europa d'Art Macroesquemàtic i està declarat com a Bé d'Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat. La importància del jaciment duu a la Diputació Provincial d'Alacant a posar-lo en valor mitjançant la millora dels seus elements de divulgació, protecció i dels accessos al conjunt, obres que van quedar inaugurades el 3 de març de 1998.

La institució provincial d'Alacant impulsa a través del Museu Arqueològic Provincial (MARQ) un programa de Rutes d'Art Rupestre que, baix la tutela de l'Administració Autonòmica i amb la col·laboració del municipi de Castell de Castells, pretén millorar la protecció de les manifestacions artístiques, alhora que fomentar el seu coneixement, facilitant l'accés i instal·lant taulons explicatius.

El jaciment de Pla de Petracos pren el nom de la partida on es troba. Es tracta d'un conjunt d'abrics i una cova situada al marge esquerre del Barranc de Malafí, dins d'un marc geogràfic que queda delimitat pel mar i les serres d'Aitana, Mariola i Benicadell. El seu accés es realitza a través d'una pista rodada que parteix del Km. 7 de la carretera de Benigembla a Castells de Castells, i comunica la partida on es troba el jaciment amb el Terme de La Vall d'Ebo. El jaciment està situat a les coordenades geogràfiques de 38º 45' 37" lat. N. i 0º 10' 59" long. O. Ubicat a 485 m sobre el nivell del mar.

Descobert en 1980, queda compost per huit abrics, dels quals cinc presenten motius pintats en un vermell intens perfectament visibles. D'aquests, quatre, que resulten pròxims entre ells, conserven representacions adscrites al denominat Art Macroesquemàtic, manifestació vinculada al Neolític més antic, i l'altre conserva part d'una representació d'Art Llevantí, manifestació cronològicament posterior a les pròpies d'Art Macroesquemàtic.

La representació de la figura humana constitueix el seu tema central, destacant la figura de l'orant, amb els braços estesos cap amunt. Enfront del mateix, a uns metres de la paret rocosa sobresurt del terreny una gran pedra que podria tenir relació amb el significat de les representacions pictòriques.

Al costat d'aquestes figures, que de vegades conformen grups o parelles, abunden motius geomètrics, destacant les serpentiformes o meandriformes formats per grosses bandes sinuoses de desenvolupament vertical.

El Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. En els temps que es van realitzar les pintures era un santuari: un lloc de trobada i culte de gents unides per profundes creences, en les quals la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola o els vincles familiars cobraven un especial protagonisme.

Aquest santuari d'Art Macroesquemàtic, declarat Bé d'Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat, es troba en un paratge esplèndid. La seua visita és una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. Actualment el santuari del Pla de Petracos és un lloc habitual de visita i un dels centres turístics més importants d'aquest entorn muntanyenc de l'interior de la província d'Alacant, que ha generat una gran riquesa per als municipis de la zona com Castell de Castells. La posada en valor del jaciment permet gaudir, aprendre i comprendre l'Art Macroesquemàtic amb un equipament cultural d'excepcional importància.

 

Visita la vista en 360º d'aquest jaciemient

 

 

te puede interesar te puede interesar

 

 

 

VEURE TAMBÉ

Localització

 

Horaris


 

Jaciments  MARQ










 

tornar

 

Localización | Horarios | Tarifas | Mapa web | Política de privacidad

 

SEDE ELECTRÓNICA | info@marqalicante.com | Tlf.: 965 149 000

síguenos en facebook síguenos en twitter Canal Vimeo del MARQ la tienda del MARQ reservas escolares  

Página diseñada y realizada por
CREHAZ COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍ