La Biblioteca del MARQ és un ens viu, versàtil, que s'adapta a les circumstàncies. És per això que enguany celebrem el Dia del Llibre des de dins de l'exposició Ciutats de Llum. Just en l'avantsala d'esta, en una gran vitrina, podem contemplar el recorregut de la investigació plasmat en els manuscrits i publicacions dels qui es van obstinar a comprendre el passat i deixar per escrit les seues troballes i reflexions, el seu llegat, al cap i a la fi.
L'arqueologia intenta llegir, entendre el transcórrer de l'existència en els seus vestigis materials, recolzant-se amb freqüència en les fonts escrites.
En el cartell del Dia del Llibre d'enguany apareix una frase d'Álvaro Pombo: «Llegir és comprendre. L'acte de llegir és enteniment. Llegir i comprendre és viure.» L'arqueologia ens ajuda a llegir la història, a comprendre-la, a entendre com era la vida en eixe temps remot de la manera més fidedigna possible.
Des de la Biblioteca del MARQ els animem a fer una passejada per la història visitant esta magnífica exposició que ens ajuda a entendre el nostre passat, llegint-lo en les restes materials, però també en les fonts escrites perquè, com afirma Irene Vallejo, on els documents s'eliminen i els llibres no circulen lliurement és molt fàcil modificar a plaer, impunement, el relat de la història. donde los documentos se eliminan y los libros no circulan libremente es muy fácil modificar a placer, impunemente, el relato de la historia.
–