PEÇA DEL MES. Maqueta de la presó provincial d'Alacant

 

 

 

 

 

 MAQUETA DE LA PRESÓ PROVINCIAL D'ALACANT
 

Edat Contemporània
Segle XX

 

Escaiola i estructura metàl·lica interna
Alt. màx.: 28,5 cm (des de base); ampl. base: 105 cm;
llarg base: 113 cm;
ampl. perímetre edifici: 91 cm;
llarg perímetre edifici: 83,2 cm

 

Catalogat: José Manuel Pérez Ferri

 

Maqueta arquitectònica de l'antiga presó provincial d'Alacant que representa l'estructura original de l'edifici dissenyat per l'arquitecte Vicente Agustí i Elguero (actualment l'estructura està modificada), pertanyent a la col·lecció Fons històric del MARQ– Prestatgeria 8, Leja E. Presenta un disseny carcerari propi de lèpoca. L'edifici que té la façana principal té una estructura rectangular amb pati intern, els laterals no s'aprecien perquè estan destruïts a la maqueta. L´edifici té una planta de creu llatina amb dos braços. El més ample presenta cúpula octogonal i absis. Hi ha dues petites construccions en forma de L a les cantonades del darrere que deixen al centre l'absis.

 

La presó provincial d'Alacant va ser construïda durant els anys 1922 i 1925, i inaugurada a finals de setembre de 1925 al barri de la Florida, ubicada a l'illa delimitada pels actuals carrers Perseu, Astúries, Rigel i l'Avinguda d'Oriola. El projecte va ser de l'arquitecte de la Direcció de Penals Vicente Agustí i Elguero que també va realitzar aquells anys els projectes de les presons preventives d'Hellín i Oriola. Per a molts alacantins/es va ser coneguda molts anys com "la casa presó de José Antonio". Actualment, l'edifici remodelat gairebé del tot, acull una residència juvenil que depèn de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

 

La residència juvenil, actualment consta de dues ales de quatre plantes articulades per un pati central cobert i envidriat, a les plantes superiors hi ha les habitacions i als soterranis se situa la biblioteca, menjador i cafeteria. Té un saló d´actes ubicat a la part posterior de l´edifici. De l'antiga construcció només subsisteixen alguns murs i dependències. La transformació que va patir l'edifici de la presó es va dividir en diverses fases: una primera que va camuflar l'arquitectura penitenciària, una segona molt més recent que va acabar amb alguns murs de l'antic edifici i una tercera que va aixecar dos pavellons annexos nous i va reformar la plaça d´accés amb unes escultures d´acer en homenatge al poeta Miguel Hernández, que va morir entre els murs de la presó.

 

Possiblement la maqueta va ser realitzada pels presos, encara que no hi ha documentació que confirmi la informació.

 

BIBLIOGRAFIA

- VARELA AMPOLLA, Santiago. Obra dels arquitectes a Alacant, Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Alacant, 2001.