PEÇA DEL MES Mà de bronze
UN FRAGMENT D'ESCULTURA MONUMENTAL ROMANA DE BRONZE DEL FÒRUM DE LUCENTUM.
Longitud, 35 cm.: amplada,11'2 cm.; pes, 6'110 kg.
Localitzada el 2005 durant la campanya d'excavació de la capçalera del fòrum romà de l'antiga ciutat romana de Lucentum, emplaçada al Tossal de Manises (L'Albufereta, Alacant). El fragment correspon a la mà esquerra i part de l'avantbraç d'una estàtua de bronze, realitzada amb la tècnica de la cera perduda, de mida més gran que la natural. Entre el palmell de la mà i els dits, rosteix una empunyadura d'espasa enfundada anomenada parazonium (un tipus d'espasa portada per l'emperador, els alts càrrecs de l'exèrcit i divinitats relacionades amb les virtuts militars).
Aquest fragment escultòric presenta detalls que el distingeixen com a unicum, és a dir, una peça que presenta elements que no s'han documentat fins ara. En primer lloc, el pom de l'empunyadura són dos caps d'àliga mirant cap a costats oposats, és a dir, bicèfala. A la iconografia grecoromana es coneixen empunyadures d'espasa rematades amb el cap d'aquesta au, però és la primera vegada que apareix doble. En segon lloc hi ha espases i mans de bronze soltes, mai en què ambdós elements estiguessin units, com passa en multitud d'estàtues pètries. Aquesta circumstància ha permès proposar per a algunes escultures de bronze que l'objecte que portaria a la mà (avui buida) seria una espasa, com pensem passaria a la cèlebre estàtua de bronze de Marc Aureli que es troba als Museus Capitolins de Roma.
El dit anular porta un anell decorat amb el lituus, el bastó corbat dels augurs romans. Apareix enregistrat en diversos anells d'escultures de bronze dels emperadors o membres de la seva família, com a emblema de pertinença a aquest col·legi sacerdotal.
L'anàlisi metal·logràfic ha revelat un molt bon aliatge de bronze, amb escassa presència de plom, cosa que indueix a pensar que el taller estaria radicat a Itàlia o Mediterrani oriental.
A partir de l'anàlisi formal de la peça i la comparació amb altres estàtues romanes, sobretot de marbre, l'estàtua seria la d'un emperador o familiar destacat, abillat amb uniforme militar que agafaria l'espasa a la mà esquerra. La mida que suposem rondaria els 2'20 metres i estaria emplaçat en un dels pedestals del fòrum de Lucentum. Seria una de les imatges més impactants que els ciutadans de l?antiga Alacant contemplarien en recórrer l?espai forense.
No sabem quin emperador o familiar representaria l?estàtua. El fragment va ser trobat als nivells de destrucció del fòrum, al segle III d. C. Pensem, que atesa la història de la ciutat romana, el moment d'esplendor de la qual va tenir lloc al segle I, seria en aquest període el que veuria la instal·lació de l'escultura.
Bibliografia:
Olcina Doménech, M. (ed.), 2007, El bàcul i l'espasa. Sobre un fragment d'escultura monumental romana de bronze de Lucentum. Alacant.