INFORMACIÓ DE LA PEÇA
CULTURA ROMANA
Nom: Àmfora de vi del Tossal de la Cala
Descripció: És un recipient ceràmic d'època romà-republicana destinat al contingut de vi. És un àmfora, de cos fusiforme, vora ampla i pivot massís a la base. Al coll, cilíndric, presenta dues nanses en cinta, verticals, que arriben a les espatlles, destacades per una forta carena. La capacitat aproximada és de 26 a 27 litres.
Cronologia: Romana Republicana, finals S.II-principis SI aC.
Lloc: Tossal de la Cala, Benidorm
Material: Ceràmica
Tècnica: Modelada a torn
Dimensions: Alçada, 118cm; diàmetre màxim, 32cm; diàmetre de la vora, 15,5cm.
Nom: Inscripció funerària del Tossal de Manises
Descripció: Inscripció funerària romana, en llatí i amb abreviatures, feta en suport de marbre, en lletra capital quadrada amb tendència cursiva. La transcripció és la següent: P(ublius)žAstrani//usžVenustusž//IIIIIIžvir Aug(ustalis)ž//Lucentis annor(um) žXXIII//T(e) r(ogo)žp(raeteriens)žd(iques)žs (it)žt(ibi)žt(erra)žlevis que es tradueix com Publio Astranio Venusto, Sevir Augustal de Lucentes, de 23 anys. Et prego, caminant, que diguis: que la terra et sigui lleu. Les inscripcions funeràries acompanyaven generalment els soterraments romans, i en podem obtenir informació sobre el nom del mort, els seus orígens, els càrrecs que va exercir, l'edat a què va morir i alguns dels seus mèrits. Es poden acompanyar alguna expressió que demani al viatger que la llegeix que sol·liciti el repòs del difunt.
Cronologia: Romana Altoimperial, segle II dC.
Lloc: Tossal de Manises, Alacant
Material: Marbre
Tècnica: Tallat i gravat
Dimensions: Alçada, 31,1cm; amplada, 28,4cm, gruix, 2cm.
Nom: Estrigil de bronze del Tossal de Manises
Descripció: És un element d'higiene i lavabo romà. L'estrigil s'utilitzava per treure's els olis i ungüents que s'aplicaven al cos com a part de la neteja personal. Lliscava pel cos la part en forma d'arc i es sacsejava a l'aire perquè el contingut recollit caigués a terra. Aquest es troba decorat a la part superior i posseeix un segell a la inferior. A més, té una perforació ralitzada per poder penjar-lo.
Cronologia: Romana
Lloc: Tossal de Manises, Alacant
Material: Bronze
Tècnica:
Dimensions: Longitud, 170mm; amplada, 12mm.
Nom: Mà d'escultura de bronze del fòrum de Lucentum
Descripció: Mà esquerra d'una escultura realitzada en bronze, d'una mida més gran que la natural, que subjecta una espasa anomenada parazonium. El parazonium és l'espasa dels alts oficials de l'exèrcit romà, dels emperadors i l'atribut d'alguns déus. L'espasa està decorada a la part distal amb cinc fulles allargades assemblant un calze, i al pom amb dos caps d'àliga que miren en direccions oposades. Al dit anular porta un anell decorat amb el lituus, bàcul corb i sense nusos dels augurs romans.
Cronologia: Romà altimperial (segle I dC.)
Lloc: Tossal de Manises,Lucentum
Material: Bronze
Tècnica: Cera perduda i acoblat
Dimensions: Longitud, 35cm; amplada, 11,2cm. Pes: 1,110kg. L'alçada de l'escultura completa s'estima en 2,2 m.