El MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de cookies.

Cerrar este mensaje 

 

 

Delicious

 

Quédate en casa con el Marq

 

 

Hola!

Què tal esteu?

Tot l’equip de guies, atenció al públic i didáctica del MARQ volem donar-vos la benvinguda a “Queda’t a casa amb el MARQ”, una iniciativa proposada pel MARQ per a portar-vos el museu, els Jaciments i els Monuments al seu càrrec a casa.

 

 

TALLERS I PASATIMPOS
​​

Per ajudar els més petits a vèncer a el temps en aquesta època de quarantena

 

 

 

 

-------------------------

 

 

 

El MARQ EXPLICAT PER LES SEVES GUIES

En aquest espai us expliquem El MARQ través dels que ho expliquen, cada dia

....................

ÍDOLOS


 

Hola a tots!

Hui en , #QuedateencasaconelMARQ tinc l'enorme privilegi de poder compartir amb vosaltres la meua experiència en relació a la nova exposició temporal que actualment es troba al MARQ: Ídols. Mirades Mil·lenàries

Inaugurada el passat 29 de Gener, esta exposició temporal recull peces úniques de la prehistòria provinents d'Espanya i Portugal, i va arribar al MARQ per a generar-nos tot tipus de sensacions.

Personalment, he de dir que és especial per a mi, per ser la primera que tinc l'honor de guiar des de que treball en el MARQ.

Recorde amb afecte tot el procés que vaig viure des del meu lloc de treball:

Les ganes dels visitants per saber la data d’inauguració, els preparatius previs que amb tanta delicadesa realitzen els arqueòlegs i tècnics del MARQ, la seua corresponent repercussió a la premsa, els pòsters publicitaris que et vas trobant per la ciutat i en el transport públic...

Mai oblidaré la primera vegada que vaig entrar a les sales temporals del museu.

Em vaig quedar perplexa davant l'enginy i la creativitat reunits per a crear aqueix ambient que et fa viatjar al passat, l'estructura de l'exposició i la distribució de les peces és senzillament brillant. 

Per descomptat “Ídols. Mirades Mil·lenàries”, és una exposició que ha vingut per a sorprendre'ns així que, des de les nostres xarxes socials (i les nostres cases), ens encarregarem de fer-vos arribar un trosset d’esta magnifica exposició a les vostres llars.

Estigueu molt atents que pròximament tindreu més contingut en #quedatacasaambelmarq

Molt ànim!

 

Nerea Cuba: atenció al públic al MARQ

 

.......................

ORANTS DE PETRACOS

 

Hola a totes i tots!

 

Hui a #quedateencasaconelmarq vos parlaré de la meua peça preferida de l'exposició permanent, no sense abans dir que em resulta molt difícil triar una en concret perquè cada sala té peces increïbles amb un valor arqueològic incalculable.

 

Per la seua espectacularitat i valor artístic, em quedaré amb la recreació de la pintura rupestre dels Orants del Pla de Petracos, situada en la part final de la sala de Prehistòria.

Aquesta pintura és una de les més característiques de l'Art Macroesquemàtic, un tipus d'art rupestre pertanyent al Neolític Antic que només el podem trobar en les terres de l'interior muntanyenc de la Província d'Alacant i el sud de la Província de València, vinculat als primers agricultors de les nostres terres.

 

L'escena dels Orants es troba a escassos quilòmetres de la localitat alacantina de Castell de Castells (Marina Alta), en el Jaciment conegut com a Santuari del Pla de Petracos (inclòs a la llista de Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO des de 1998). La pintura està situada enmig d'un conjunt d'abrics en els quals també podem trobar diferents motius característics del més pur estil Macroesquemàtic. La representació que ens ocupa en aquest escrit, es compon de dues figures humanes en actitud orant (de prec o suplica) per a demanar bones collites, representades pels artistes del neolític a través de motius serpentiformes, també molt habituals a totes les manifestacions d'art prehistòric. La representació té un caràcter simbòlic i religiós ja que es tracta d'una escena ritual vinculada amb la fertilitat de la terra, els cicles de les estacions i collites, i el món religiós i de les creences dels primers agricultors situats en la nostra terra al voltant del VI mil·lenni a. C.

 

En definitiva, el Santuari del Pla de Petracos és un dels jaciments amb pintures rupestres més importants de tota la Comunitat Valenciana. La seua visita és una magnífica oportunitat per a conèixer i gaudir de la naturalesa i l'art prehistòric en un entorn paisatgístic i medi ambiental  privilegiat.

 

Carlos Pérez, Guia del MARQ

 

-------------------------

 

MAIES. L’ enigma de les ciutats perdudes
 

 

Hola estimats amics i amigues!

 

Recorde amb moltíssim afecte i fascinació una exposición temporal que vam tindre en el MARQ fa 2 anys: “MAIES. L’ enigma de les ciutats perdudes”, una gran mostra composada per més de dues-centes peces procendents del Museu Nacional d’ Arqueología i Etnología de Guatemala i de dos institucions d’aquest país que lluiten contra l’espoli per a preservar la memòria d’ aquesta cultura mil.lènaria que segueix impresionant a tots: La Fundació Ruta Maia y la Colecció Neria Herrera del Museu Juan Antonio Valdés.

 

He de donar les gràcies per haver tingut la fortuna de poder participar d’ella, transportant i submergint als visitants en la selva, bressol d’aquesta increïble cultura i recorrent els seus mites, llegendes i història a través d’una col.lecció de peces excepcional.

A més, en cadascuna de les sales podíem caminar entre temples i palaus monumentals per a viatjar finalment a Xibalba, el món d’ultratomba, on es mostrava imponent l’ “home jaguar”, l’escultura d’un home-felí sagrat en postura d’aguait, que ens permitia apropar-nos al món sobrenatural maia.

 

Visitar esta Exposiciò al MARQ realment és va convertir en una experiència totalment sensorial ja que, a més del impresionant muntatge expositiu i de la monumentalitat de moltes de les peces, els visitants s’obrien pas per la selva i els temples escoltant el rugit del jaguar i dels micos aulladors marcant el seu territori, percebent l’olor de la vegetació salvatge i del cacau, (el diner que creixia als arbres...). En definitiva, vindre al MARQ significa obrir una porta al passat, per a trobar l’història del futur…

 

És temps de recordar la saviesa dels nostres avantpassats i, per això, us vúll traslladar una reflexió:

 

“Que tots s’alcen, que ningú es quede enrrere,

que no siguem ún, ni dos de nosaltres, sino tots”.

 

Podéis recordar aquesta meravillosa exposició a la web >> https://www.marqalicante.com/mayas

 

Maripaz Gadea

Guía en el MARQ
 

-------------------------

 

IRÁN, Bressol de Civiltzacions

 

¡Hola!

 

Les exposicions temporals que alberga el Marq són una oportunitat per a acostar al visitant un trosset de la nostra història i fins i tot ens ajuden a conéixer cultures llunyanes sense haver de moure'ns d'Alacant. A més, per a nosaltres com a guies, és una oportunitat inigualable de poder aprofundir i fer-nos coneixedors de diferents cultures i  civilitzacions i així poder acostar les persones que van viure en  altres temps  i van realitzar i utilitzar les peces que poden veure exposades a les nostres sales a tots els nostres visitants.

 

Per tant és cert que, totes les exposicions del Marq, pel seu muntatge expositiu i el seu contingut són espectaculars, però si he de triar tan sols d’una, sense cap dubte, em quede amb l'exposició de l'Iran, Bressol de Civilitzacions, ja que per a mi és molt especial, pel fet que va estar la primera exposició temporal que he guiat en este museu, i per tant li tinc un especial afecte. A més va suposar  que m'enfrontara a nous reptes, com aconseguir parlar d'un país tan extens i tan ric en història com és l'Iran, realitzant un recorregut des de la prehistòria fins al segle XVIII en tan sols una hora, i intentant que els visitants no quedaren totalment extasiats.

 

Però a més d'ajudar-me a superar aquests reptes, l'exposició  ens feia endinsar-nos en un viatge en el temps en el qual vam poder entendre com van sorgir invents tan importants per a la humanitat, com l'escriptura, ja que la primera sala albergava una Bulla. Les bullae són boles d'argila amb fitxes dins que servien com a una mena de contracte, on deixar constància d'una transacció comercial, i este sistema va suposar l’origen de l'escriptura. Una vegada conegut això, el nostre periple continuava amb els Imperis dels quals va formar part l'Iran o es van originar al seu territori, com l'imperi persa aquemenida, un imperi que entre el mite i la veritat va deixar constància de peces, monuments i ciutats que ens fan veure el seu poder i la seua riquesa com el ritón d'or de Hamadán. Un got en forma de lleó alat que va tindre un ús cerimonial i que trobàvem en el abside de la segona sala.

 

Fins i tot ens va fer  remuntar-nos al  naixement de l'islam i com va arribar a estendre la seua fe a les terres perses, troban-se a la tercera sala un Alcorà del segle XVI. I el nostre viatge acabava en el segle XVIII quan la capital de l'Iran canvià de Isfahan a Teheran, l'actual capital de l'Iran. Tot i fent repàs de les importants relacions de la Casa dels Austria amb la dels Safavis, origen de les històriques relacions entre Espanya i Iràn.

 

Perquè et quedes corprés d'esta exposició com jo, et deixe el link al vídeo de l'Iran, Bressol de Civilitzacions: https://vimeo.com/323666071

 

-------------------------

 

LUCENTUM

 

Hola!

 

Al meu parer, hi ha diverses coses que sorprenen a la gent quan visita el jaciment de Lucentum, però la que més sorprén és la mà de bronze, trobada l´any 2005 i exposada a la Sala de Roma del MARQ.

 

Esta mà de bronze, és una mà Esquerra que està subjectant l´empunyadura d´una espasa, pertany a una estàtua que estaría situada en el fòrum. Només la mà té 36 cm de llarg i pes 6kg, el que ha permés als arqueòlegs i investigadors fer-ne una estimació del que podría arribar a mesurar l´estàtua completa, al voltant dels 2,20 o 2,30m d´alçada.

Esta mà com comentaba abans, subjecta una empunyadura d´espasa, que la fa molt especial, amb un empunyadura amb una representació magnifica d´un àguila bicèfala, es a dir, de dos caps amb mirades oposades i unides per la part del bescoll. A més a més, la mà té un anell amb una simbología simbología peculiar al seu segell, el litus o bàcul de l’augur, per la qual cosa, podem entendre que s´estava representant a una persona molt important, tal vegada al propi Emperador o algún destacat membre de la seua familia.

 

La resta de l´espasa, segons els estudis realitzats, es caracteritza com un parazonium, es a dir, una espasa cerimonial que acabaría de forma arredonida, no en punta, per tant, no serviría per a lluitar, i per tant no és un gladius (una espasa que serveix per a lluitar en les batalles).

 

Es diu que normalment la majoria de fragments d´estàtues que se solen trobar en ciutats romanes majoritàriment son fragments de mans tallades per la part del canell, deixades com a simbol de protecció, i la resta, quant son de bronze, es feia servir per a crear un altre tipus d´utensilis, monedes, armes...i d´ací que hi haja poques possibilitats de trobar la resta d’esta monumental estàtua lucentina.

 

Aquesta historia, és la que més sorprén als visitants.

Pero…a vosaltres que vos ha paregut? Vos ha agradat?. A més a més, la podeu tocar quan vingau a Lucentum, ja que es va col.locar una rèplica exacta i al mateix lloc on va ser trobada l’original a 2007, obra de l’escultor alacantí Miguel Bañuls (net del famòs Escultor Bañuls, autor, entre altres, del conjunt escultòric que hi ha a La Plaça dels Estels de la ciutat d’Alacant).

 

Com veieu és molt interessant la cultura romana, esperem que promte podreu vindre a veure totes les curiositats de Lucentum en persona.

 

Alexis Becerro, atempció al públic en Lucentum.

 

------------------------

 

SALA DE CULTURA ROMANA

 

Hola a tots!

 

Hui vos parlaré sobre la sala que més m'apassiona del MARQ. La veritat, vos he de confessar que gaudisc molt en cadascuna d'elles, tant per la riquesa de peces que contenen com per la forma en la qual es mostren al públic. Però si haguera de quedar-me amb una, sense cap dubte, triaria la Sala de Cultura Romana.

Com a guia, gaudisc molt mostrant aquesta sala als visitants, ja que en ella és molt fàcil entendre com es desenvolupava la vida diària dels habitants d'una ciutat romana. A la sala, tenim dues grans pantalles, que ens permeten “viatjar en el temps”, per a conéixer com era la ciutat romana de Lucentum i en què consistien els treballs que es realitzaven quotidianament en els diferents tipus de vila. Els visitants poden observar les peces caminant pels carrers de la ciutat, entrant a l'interior de les “termes de la muralla” de *Lucentum, veient com es batollen les olives a una vila agrícola o com criaven peix a la “*Illeta *dels *Banyets”. Viles en les quals produïen alguns dels productes estrela de l'Antiguitat, com l'oli d'oliva, el salat de peix o el famós “*garum”, una salsa de peix fermentat que, segons deien, tenia propietats curatives i afrodisíaques.

 

A més,esta sala alberga una peça única al món: la “mà de bronze de Lucentum”. Que va ser trobada durant la campanya d'excavacions realitzada l'any 2005, dirigida pel nostre actual director del MARQ, En Manuel Olcina Domenèch. Es tracta del fragment d'una escultura feta en bronze, amb la tècnica de la cera perduda, que degué mesurar entre 2,20-2,30 m. d'alçada i que es situava en el fòrum de la ciutat. La mà sosté l'empunyadura d'una espasa molt especial, un “parazonium”, símbol de poder militar i polític, que es caracteritza per la representació d'un cap doble d'àguila. Este detall converteix l'exemplar que tenim en el museu en un “unicum”, en una peça completament insòlita i extraòrdinaria.

Així que amics i amigues, únicament dir-vos una cosa… Amb un museu com el nostre, com no quedar-se amb aquest meravellós continent de saviesa, catalogat fins i tot com un dels “IMPRESCINDIBLES” per part de National Geographic?

 

Això és tot per hui però ens veiem prompte. I, per descomptat… “Jo em quede a casa amb el ‘’MARQ”!!

Mª Paz Gadea, guía.

 

-------------------------
 

SALA DE CULTURA IBERA

 

Hola a tot el món!

Hui en #*QuedataEnCasaConElMARQ escriuré sobre quina és la meua sala favorita de la col·lecció permanent del Museu.

 

Primer que tot, dir-vos que gaudisc molt guiant l'exposició permanent del MARQ, ja que ens ofereix una visió global sobre totes les cultures que han passat pel nostre territori al llarg dels temps, permetent-nos conéixer i valorar la riquesa històrica i arqueològica de la Província d'Alacant.

 

D'entre totes les sales del recorregut, em quedaria amb la dedicada a la cultura dels Ibers. Al meu parer, és una sala molt didàctica i atractiva; el muntatge expositiu és espectacular (audiovisuals, sons, interactius), i té unes peces arqueològiques magnífiques (escultura funerària, ceràmica, objectes d'ús quotidià, armes…) que ens acosten perfectament a les diferents formes de vida d'esta cultura tan fascinant que va habitar la Península Ibèrica abans de l'arribada dels romans.

 

Si t'animes a viatjar en el temps per a conéixer com van viure els ibers… Has de visitar aquesta sala! Vos esperem!

 

 

Carlos Pérez, guía.

 

-------------------------
 

YACIMIENTOS: ILLETA


 

Hola!

És un poc difícil poder triar un lloc concret d’este jaciment únic ja que tots els racons d’aquest lloc són molt interessants, ja que compta amb més de 5.000 anys d’antiguitat i història, però vaig a parlar-vos de les piscifactories, un lloc amb misteri, màgia i llegenda.

Les piscifactories, són unes basses tallades a la roca vora mar, que es connecten unes amb altres i al mateix temps amb el mar. Són d’època romana, i s’utilitzaven per a la pesca i vivers de peixos, de manera ben senzilla, ja que se col·locaven unes reixes de ferro amb forats entre roques, deixant els peixos dins les basses i permetent l’eixida i entrada de l’aigua del mar.

Sembla ben interessant, ja que hui en dia sols queden tres piscifactories romanes en tota la nostra península, així que és una sort poder gaudir d’elles en el nostre Jaciment de L’Illeta al Campello.

En l’actualitat se segueix utilitzant aquest lloc amb el mateix comés que en èpoques d’emperadors i gladiadors, ja que encara podem veure com els veins de la zona segueixen apropant-se a tirar les seues canyes i pescar, tot i que l’accés està restringit.

Aquest lloc també és conegut com els Banys de la Reina, i amaga una llegenda que li concedeix aquest nom... Cosa que sembla segueix causant bastant intriga i atractiu per a la gent que arriba a L’Ílleta de tot arreu del món, per a conéixer esta història.

Una història que ens transllada al segle XI, època islàmica en la qual quasi tota la península es trobava baix el domini musulmà, d’esta època es parla d’una bella reina mora, que utilitzava este lloc per a submergir-se en aigües cristal·lines, allunyada de l’onatge, en un entorn totalment natural. Es diu que gràcies a estes aigües banyades per la Mediterrània, la reina mantenia la seua bellesa i joventut.

Què, vos sembla interessant, veritat?

Com podeu veure este lloc té moltes coses per contar encara i espere que continueu atents a totes estes grans històries.

 

Elena Noguera, guía.

-------------------------

 

..........................................................................

TALLER “LA MODA A LA PREHISTÒRIA”

A la Prehistòria es feien els seus propis vestits amb les pells dels animals caçats (cérvols, cabres, bisons,…). La pell del animal caçat no es pot utilitzar tal qual s’obté, hi ha que netejar-la bé llevant-li les restes de teixit i greix. Per a això s’utilitzaven un tipus d’útils lítics (raspadors i raederes). Després es deixaria assecar, possiblement a la calor del foc.

 

Els elements d’adorn que es preserven dels primers temps del Neolític, són les petxines perforades, els anells obtenguts mitjançant la técnica del ranurat d’ossos llargs i les turmelleres o braçalets de pedra, llisos, decorats o compostos per dues peces i units mitjançant fibres.

 

MATERIALS:

  • Bossa de fem
  •  Goma eva, cartolina, foli, etc.
  • Tisores
  • Tros de corda, llaç, cordons de sabatilles, etc.

 

PASSOS PER A FER-NOS LA ROBA DELS PREHISTORICS

1. Agafem la bossa de fem i retallem els extrems per a poder traure  els braços. Fem el mateix en el centre de la bossa per a poder traure el cap per dalt. Ha de quedar com un sac. També podeu decorar el baix, fent-li pics.

 2. Agafem cartolina, goma eva, foli, o qualsevol material que tinguem per    casa per a fer-li les taques al vestit i simular que és pell d'algun animal que caçaven a la Prehistòria. Si no tenim cap d'aquests materials, podem agafar els cartons dels paquets de llet o caixes de cereals i retallar-los.

3.   Dibuixarem unes petxines d'escopinya per a fer-nos un collaret. Dibuixarem 3 o 4 segons la grandària que vulgueu i després farem uns xicotets forats en la zona que uneix les dues petxines i per ací passarem el cordó.

 4. Podem elaborar adorns pel cabell, pel que agafaren un tros de cartolina i la pintarem de blanc simulant un os.

 

 

síguenos en facebook síguenos en twitter Canal Vimeo del MARQ la tienda del MARQ reservas escolares  

Página diseñada y realizada por
CREHAZ COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍA